top of page
Search
  • Writer's picturefenesiannamaria

A hangyák is szednek gyógyszert? A sérült fészektársak kezelése antimikrobiális vegyületekkel

A hangyák világában rendkívűl gyakoriak a sérülések. Ez fokozottan igaz az Afrikában élő Megaponera analis hangyafajra, amely teremszekkel táplálkozik. A termeszek védekezésük révén jelentős sérüléseket képesek okozni a hangyadolgozóknak, mely sérülések nagyon könnyen el tudnak fertőződni. Az elfertőződés pusztuláshoz vezethet, azonban ez a faj kidolgozott egy olyan túlélési stratégiát, ami nagyon ritka az állatvilágban: képesek magukat antibiotikummal kezelni, amit a metapleurális mirigyük által termelnek.

 



A fertőzések jelentős mortalitási arányért felelősek az állatvilágban. A fertőző kórokozók átvitelének kockázata különösen jelentős a csoportosan élő állatok esetében. 

Amennyiben egy sérülés következtében a fertőzésekkel szembeni fő védelmi gát (a kutikula vagy az epidermisz) megsérül, akkor az könnyű belépési pontot jelent a kórokozók számára, amely élétveszélyes fertőzés kialakulásához vezethet. Számos emlős nyalogatja saját sebeit, azonban ennek a viselkedéseknek a hatékonysága nagyrészt ismeretlen, és a seb állapotától függetlenül előfordul.


A vizsgálatot a Comoé Nemzeti Parkban található nedves szavanna erdőben végezték. Itt ment végbe a begyűjtés, a megfigyelés és a kísérletek sorozata is. Összesen 11 kolóniát gyűjtöttek össze, majd mesterséges fészkekbe helyezték el ezeket, amelyek be voltak kamerázva. Amint a felderítők megkaptak egy fészekhez közeli termeszkolóniát megkezdődött a hadjárat.


Ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hogy hogyan is működik a hangyák “öngyógyítása” mindegyik kolóniából a termeszek elleni hadjárat közben kiválasztottak 10 hangyadolgozót, amiket megjelöltek és megsebesítettek a femurjuknál egy kis vágással. A megsebesített dolgozók egyik részének a sérülése patogénnel fertőzött volt (főképp Pseudomonas aeruginosa), míg a sérült egyedek másik felének sérülését steril anyaggal kezelték le. A megsebzett hangyák egy részét elszigetelték (kontroll csoport), és egy részüket visszaengedték a fészekbe.


Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis míg az elszigetelt, patogénnel fertőzött dolgozók 93%-os mortalitási arányt mutattak, addig ez az érték a fészekbe visszaengedett dolgozók esetében mindössze 8% volt. Emellett figyelemre méltó, hogy a visszaengedett és az elszigetelten tartott steril sérüléssel rendelkező hangyák halálozási aránya nem mutatott különbséget. A fertőzött egyedek kezeléshez antimikrobiális vegyületeket, illetve különböző fehérjéket alkalmaztak. Ezen antibiotikumnak is tekinthető anyagokat a dolgozók metapleurális mirigye termeli.

Ezen eredmény kiemelkedő és egyedülálló az állatvilágban. Erik T. Frank így fogalmazott: "Az emberek kivételével nem ismerek más élőlényt, amely ilyen kifinomult orvosi sebkezelést tudna végezni" Mindez jól mutatja, hogy a körülöttünk élő világ, mennyi lenyűgöző dolgot rejt magában, és minél jobban a mélyére ásunk, annál inkább felfedi titkait előttünk és rájövünk, hogy az állatok világa messze nem olyan egyszerű, mint azt korábban gondoltuk.

 

Források:     

19 views0 comments

Comments


bottom of page