top of page
Search
  • Writer's picturefenesiannamaria

Trendek és preferenciák, divatos csipkéspoloska invázió

Az invazív tölgy-csipkéspoloska jelenléte és terjedése komoly aggodalomra ad okot Kolozsvár zöld területein. A Bábes Bolyai Tudományegyetem (BBTE) biológia és ökológia szakos hallgatói részletes vizsgálatokat végeztek a terjedési mintázatok, fertőzöttségi arányok és preferenciák feltérképezése érdekében. Az eredmények komplex képet festenek a poloska jelenlétéről és hatásáról a város zöld területein.


tölgy-csipkéspoloska (Corythucha arcuata)


A tölgy-csipkéspoloska, eredetileg Észak-Amerikából származó rovar, évek alatt más kontinensekre is elterjedt, gyakran városi környezetben okozva kellemetlenségeket és komoly károkat a növényzetben. A cikk részletezi, hogyan terjedt el Kolozsváron és a Bükk erdő szélén, és milyen hatásai vannak az őshonos fajokra és a környezet stabilitására.


A kutatás során a hallgatók alapos és részletes adatokat gyűjtöttek a zöld területekről, figyelembe véve a fajok előfordulását, fertőzöttségi arányokat és környezeti tényezőket is. Az eredmények szerint például a Tókoz parkban nem találtak fertőzött fát, mivel főként fiatal fákat tartalmazott, melyek között nem volt tölgy.


tölgy-csipkéspoloska peték, lárvák és kifejlett egyedek


Azonban az adatok értelmezése nem mutatott szignifikáns korrelációt, ami arra utal, hogy a további kutatásoknak nagyobb mintaelemszámmal vagy több vizsgált területtel kellene dolgozniuk. Ezek az eredmények azonban fontos lépést jelentenek a helyi ökoszisztémák védelmében és a jövőbeli fenntartható fejlődés megtervezésében.


A kutatás eredményei hangsúlyozzák a csipkés levélpoloska inváziójának komolyságát és szükségességét, hogy további kutatásokkal és esetleges beavatkozásokkal megértsük és kezeljük ezt az ökológiai problémát. A kutatók eredményei potenciális útmutatást nyújtanak a poloska terjedési mintázatainak jobb megértéséhez és ennek kezeléséhez a jövőben.


Forrás:

Ez egy idei, saját csoportos kutatáson alapuló beszámoló

23 views0 comments

Comentarios


bottom of page