top of page
Search
  • Writer's picturefenesiannamaria

A tigrisek ki- és felhasználása

A vadon élő tigrisek jelenleg számos fenyegetéssel néznek szembe. Azonban a tigrisekből készült termékek iránti kereslet túlzott mértékben hozzájárul az orvvadászatukhoz és az állománycsökkenésükhöz.



Ázsiában, különösen Vietnámban és Kínában tapasztalható helyzet azt mutatja, hogy ez a két ország számítanak a tigrisekből készült termékek fő fogyasztóinak. Ezek a termékek széles skálán terjednek a hagyományos orvoslástól kezdve a vadhúson és dekoráción át egészen a kiállításra való dísztárgyakig. A tigrisek minden része piaci értékkel bír, de kiemelkedik közülük a tigriscsont, amelyből a hagyományos gyógyászatban használt ragasztót készítik. Ezt az eljárást évszázadok óta alkalmazzák ízületi gyulladások, reumatikus és egyéb csont- és izomszöveti problémák kezelésére.


Vietnámban még napjainkban is gyakran készítik a hagyományos cao hổ néven ismert tigriscsont ragasztót. Ennek illegális feketepiaci ára kilogrammonként 6.500-13.000 dollár között mozog. Jelenleg Ázsia területén több tigris él fogságban, mint vadon. Sok tigrisfarm legálisnak tűnik állatkerti engedélyekkel, de a valóságban illegálisan tenyésztik, ölik meg és értékesítik a tigriseket.


A fogságban élő tigrisek nagy részét azért nevelik és tenyésztik, hogy kielégítsék az ázsiai piacon kialakult óriási keresletet, ideértve a tigriscsont ragasztót is. Bár Kínában és Vietnámban betiltották a tigriscsontból készült gyógyszerek belföldi értékesítését, a kereslet továbbra is nő. Ennek hátterében valószínűleg az emberek növekvő gazdasági jóléte áll.


Tekintettel erre, néhányan felvetették a vadon élő állatok tenyésztésének legalizálását annak érdekében, hogy megelőzzék az orvvadászotokat. Azonban ennek bevezetése előtt alaposan meg kellene ismernünk a piacot és annak hatását a fogyasztói keresletre.


Fontos megjegyezni, hogy a kutatás számos statisztikai elemzést is tartalmazott. Az eredményeket tesztekkel értékelték, hogy lássák, van-e szignifikáns eltérés a különböző csoportok között. Ezek a statisztikai elemzések segítettek a kutatókat abban, hogy megerősítsék vagy megcáfolják az előzetes hipotéziseket, és helyesen értelmezni tudják az eredményeket a lehető legmegbízhatóbb módon.


Ezenkívül a kutatók valószínűségi modellek segítségével is vizsgálták, hogy az egyes tényezők milyen mértékben befolyásolják az emberek döntéseit. Ez a módszer segített abban, hogy láthassák, hogy milyen összefüggések vannak a jogszabályoknak való megfelelés, az etikai szempontok és a fenntarthatóság között.


Összességében a kutatás azt mutatja ki, hogy a jogszabályok által ellenőrzött környezetben történő tigristenyésztés és szaporítás pozitív hatással lehet a fogyasztói hozzáállásra, és a statisztikai elemzések segítenek megalapozni és értelmezni ezeket az eredményeket a tudományos közösség és a szélesebb közönség számára.

10 views0 comments

留言


bottom of page