top of page
Search
  • Writer's picturefenesiannamaria

Kitömött zoki vagy fogas vakond? A földikutya élete a Kárpát-medencében

Napjainkban sajnos már alig néhány kárpát-medencei élőhelyen fordul elő, pedig nemcsak védett, de rendkívül hasznos fajról van szó. A 2009-ben indított Vadonleső természetmegfigyelő programnak köszönhetően 2018-ban a kihalás szélére került földikutyát választották az év emlősének bemutatva az állatot, az ökológiai jelentőségét, és ezáltal felhívva a figyelmet az élőlény fokozott védelmére.



A földikutya endemikus faj, a Kárpát-medencében őshonos és csak itt a Kárpát-medencében élnek, itt is alakultak ki. Egyes becslések szerint földikutyából alig ezer példány él Magyarországon, ezen belül is a legritkább a délvidéki földikutya populációja: világállománya 400 egyedre tehető.A délvidéki földikutyát 1820-ban fedezte fel Kitaibel Pál botanikus és Ocskay Ferenc báró és 150 évvel a felfedezése után, máris a kihalás szélére sodródott.


A délvidéki földikutya (Nannospalax leocodon montanosyrmiensis) a száraz, homokos síkságokat, mezőket és mezőgazdasági területeket szereti. A mélyszántásoknak és az építkezéseknek köszönhetően a faj egyre jobban visszaszorulóban van. Míg egy évszázada a Dunántúlon is éltek földikutyák, és még a 20. század közepéről is találunk adatokat, ma már csak néhány megyében lelhetők fel. Legnagyobb állománya a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területén él, ami egykor egy katonai gyakorlótér volt.


A délvidéki földikutya föld alatti járatokban közlekedik, teljes sötétségben és vakon él a föld alatt. Jelenlétére leginkább a nyomaiból lehet következtetni, a vakondtúráshoz hasonló földhalmokból. A felszín alatti tájékozódás és a társaikkal való kommunikáció során a járat falán a homlokukkal kopogtatnak, ezáltal rezgéseket keltenek, amelyet érzékelni tudnak. Képes a Föld mágneses terének, illetve a szeizmikus impulzusok érzékelésére is. A növények gyökereivel és hagymáival táplálkozik, ezért régebben kártevőként tekintettek rá, viszont azzal, hogy több méter mélységben átforgatja a talajt, tulajdonképpen talajjavító tevékenységet végez. Aktivitása elsősorban az ősz végi időszakban erősödik fel, ilyenkor hosszú, táplálékszerző járatokat építenek.


Mivel a délvidéki földikutya Európa egyik legritkább emlős állata, Magyarországon jogi védelmet is élvez, tehát természetvédelmi értéke 1 millió forint. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kategória-rendszerében a kritikusan veszélyeztetett (Critically Endangered) élőlények közé tartozik. 

 

 

16 views0 comments

Commentaires


bottom of page