top of page
Search
  • Writer's picturefenesiannamaria

Most vannak csak igazán veszélyben a jegesmedvék: először pusztult el jegesmedve madárinfluenza miatt

Updated: Jan 14

Mára a jegesmedvék nemcsak a globális felmelegedés okozta jégtakaró olvadásának áldozatai, hanem a rendkívül fertőző H5N1 vírus is sújtja őket, amely a bolygó legtávolabbi részein is terjed. A vírus egyes tudósok szerint a modern idők legnagyobb ökológiai katasztrófáját is okozhatja.



A H5N1 rendkívül fertőző változatának jelenlegi kitörése 2021-ben kezdődött és a becslések szerint világszerte több millió vadon élő madár és több ezer emlős is elpusztult a vírusban, köztük fekete- és barnamedvék. Kopasz sasok, elefántfókák, és tengeri moszat sirályok is azok a fajok közé tartoznak, amelyek az elmúlt hónapokban Alaszkában pusztultak el a vírus miatt.


A jegesmedve elhullását decemberben erősítette meg az alaszkai környezetvédelmi minisztérium. "Ez az első bejelentett jegesmedve-haláleset H5N1 vírus miatt" - mondta Dr. Bob Gerlach, Alaszka állami állatorvosa. Az állatot Alaszka egyik legészakibb települése, Utqiagvik közelében fedezték fel, két évvel azután, hogy Észak-Amerikában kimutatták a legújabb madárinfluenza törzset. Dr. Bob Gerlach megerősítette, hogy madárinfluenzában pusztult el, ami az első feljegyzett eset a veszélyeztetett faj esetében. Gerlach szerint a medve valószínűleg fertőzött madarak tetemével táplálkozott. A jegesmedvék általában fókát esznek, így az állat valószínűleg úgy fertőződhetett meg madárinfluenzával, hogy megevett egy elhullott madarat. Ugyanakkor megjegyezte, hogy úgy is elkaphatta azt, hogy nem ette meg a madarat.

“Ha egy madár elpusztul a betegség miatt, különösen, ha hideg környezetben van, a vírus egy ideig fennmaradhat”– jelentette ki.


A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a rendkívül fertőző vírus „a modern idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófáját” okozhatja, ha eléri a távoli pingvinpopulációkat, ami aggodalomra ad okot a pingvinek elszigetelt populációi miatt, amelyek még soha nem találkoztak a halálos H5N1 vírussal. A kutatók régóta aggódnak az antarktiszi vadvilágra gyakorolt lehetséges hatása miatt, mivel a sarkvidéki ökoszisztémák különösen érzékenyek a madárinfluenzára, bizonyos fajok sehol máshol nem fordulnak elő a világon, és nem ismert, hogy korábban ki lettek volna téve bármiféle madárinfluenza-vírusnak.


Forrás:



15 views0 comments

Comments


bottom of page